Blog σχολικού χαρακτήρα με καινοτόμο δράση την έρευνα και δημιουργία των παρουσιάσεων αποκλειστικά από τους μαθητές της τάξης. Yπεύθυνη Εκπαιδευτικός
Ακάμπαλη Ελένη.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Πρώτη ημέρα λαμπάδας!


Πρώτη ημέρα λαμπάδας σήμερα και όλη η ομάδα μικροί μεγάλοι σε δράση έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.
Στήσαμε με πολύ μεράκι τις λαμπάδες μας και το χαμόγελο των μαθητών μας, η ικανοποίηση και η προσμονή στα μάτια τους μας αποζημίωσαν όλους για την κούραση και το άγχος της προετοιμασίας !

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΜΑΣ!


Οι λαμπάδες μας για το Πασχαλινό Παζάρι που διοργανώνουμε στα πλαίσια του προγράμματος ¨Νοιάζομαι και Δρω" είναι έτοιμες και είναι όλες διαφορετικές μεταξύ τους και μοναδικες.. 



Φτιάχτηκαν απο τους μαθητές μας με σκοπό να πουληθούν και με τα έσοδα να συνεχίσουμε τις εργασίες στην ΟΔΟ ΟΝΕΙΡΩΝ 
Θα διατεθούν την Τετάρτη 20 Απριλίου και την Πεμπτη 21 Απριλίου στο προάυλιο του σχολείου μας από τις 12:30 μέχρι τις 14:00



ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΛΑΜΠΑΔΩΝ!

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Γυμνάσιο Ερχόμαστε! (Επίσκεψη στο 7ο Γυμνάσιο Ξάνθης)


Την Πέμπτη 07.04.2016 τα τμήματα της ΣΤ τάξης του σχολείου μας  επισκεφτήκαμε το 7ο Γυμνάσιο Ξάνθης στο πλαίσιο του προγραμμάτος " Γυμνάσιο Ερχόμαστε". του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ
 " Ε Κ Φ Ρ Α Σ Η "



Το εκπαιδευτικό υλικό «ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ! 
Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝAΣΙΟ» είναι ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαλείο για την προετοιμασία των μαθητών της Στ’ Δημοτικού για το Γυμνάσιο, που βασίζεται στη φιλοσοφία και τις αρχές της πρωτογενούς πρόληψης και περιλαμβάνει 10 συναντήσεις που γίνονται από εντός σχολικού προγράμματος. 

Στις συναντήσεις αυτές οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να μάθουν πληροφορίες για το νέο τους σχολείο, ενώ παράλληλα ενθαρρύνονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους γι’ αυτή την αλλαγή και να εφοδιαστούν με δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στο μεγάλωμά τους και στον αποχωρισμό του σχολείου που τους φιλοξένησε για 6 χρόνια.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια επίσκεψη στο Γυμνάσιο ώστε να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με το νέο κτίριο που θα τους φιλοξενήσει τα επόμενα τρία χρόνια,  να γνωρίσουν τους χώρους, τις συνήθειες αλλά κυρίως τους νέους καθηγητές και το νέο τρόπο ζωής.
Αυτή την επίσκεψη πραγματοποιήσαμε και μεις.
Στην είσοδο τα επιφωνήματα επιδοκιμασίας ήταν έντονα δεδομένου ότι το 7ο Γυμνάσιο αποτελεί στολίδι της πόλης τόσο για την αισθητική του, όσο και τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό του.


Τους μαθητές υποδέχτηκαν ο Γυμνασιάρχης κύριος Ευστράτιος Κατάκης και η Υποδιευθύντρια κυρία Ισμήνη Νίσκου.
Μετά από μια ομιλία σχετικά με τον τρόπο ζωής στο γυμνάσιο, το ωράριο, τα μαθήματα, τις υποχρεώσεις, το πρόγραμμα κ.α
 οι μαθητές σύμφωνα με τη φιλοσοφία της πρωτογενούς πρόληψης, είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τον τρόπο ζωής τους στο νέο τους σχολείο, ενώ ενθαρρύνθηκαν παράλληλα να εκφράσουν τα συναισθήματα τους γι αυτήν την αλλαγή, να ρωτήσουν για  διαδικαστικά θέματα και να μιλήσουν για το άγχος και την ανησυχία τους μπροστά στη μεγάλη αλλαγή. 
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις αίθουσες και στα εργαστήρια.
Οι μαθητές μας παρακολούθησαν για λίγο το μάθημα σε διάφορες αίθουσες διδασκαλίας ενώ στην αίθουσα του Χημείου είχαν την ευκαιρία με την ευγενική παρουσία και βοήθεια της καθηγήτριας Φυσικής κυρίας Χρυσούλας Χατζηγιαννίδου να εφαρμόσουν κάποια πειράματα στον διαδραστικό πίνακα του εργαστηρίου.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για τη φιλοξενία και την ενημέρωση.
Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και σίγουρα οι μαθητές μας μετρούν πια τις μέρες για να γίνουν τα νέα πρωτάκια του σχολείου τους!


Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Η ομάδα καθαριότητας στην Οδό Ονείρων και μια μασκότ!:)

Σήμερα Τρίτη 05.04.2016 τα μέλη της εθελοντικής μας οργάνωσης από το Στ1 ασχολήθηκαν με την καθαριότητα του πεζόδρομου για δεύτερη ημέρα.
 Κοντεύουμε να τελειώσουμε τη μια απο τις δυο νησίδες και η χαρά μας είναι μεγάλη που συναντιόμαστε το απόγευμα και περνάμε 2 χαλαρές ώρες μαζί δημιουργώντας σιγά σιγά κάτι απολύτως δικό μας. Κάτι  που έχουμε εμπνευστεί, προτείνει και  δημιουργούμε σιγά σιγά.

Σήμερα έιχαμε και μια ποlύ ευχάριστη έκπληξη.
Αποκτήσαμε τα πρώτα νέα μέλη.
Την μικρή Κωνσταντίνα και τη μητέρα της οι οποίες έκαναν τον περίπατο τους την ώρα που δουλεύαμε.
Η πεντάχρονη Κωνσταντίνα μας κοιτούσε με περιέργεια και η μητέρα της αφού ενημερώθηκε για το ποιοί είμαστε και τι κάνουμε την προέτρεψε να συμμετ'ασχει.

Η μικρή μας πήρε αμέσως γάντια που της δώσαμε και έμεινε ακούραστη με ευχαρίστηση μαζί μας για δυο ολόκληρες ώρες γιατί ήθελε να "φροντίσει το περιβάλλον"

...Έγινε μια αρχή στο να εμπλέξουμε πολίτες στη δράση μας, να ενημερώσουμε και να δραστηριοποιήσουμε για τον εθελοντισμό και για τη χαρά της προσφοράς!
Η Κατερίνα είναι ο πρώτος δικός μας ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ  από πολύ μικρή και είμαστε περήφανοι γι αυτό.
Ευχαριστούμε θερμά τη μητέρα της για την ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον  που έδειξε για το έργο μας.



Με την έννοια του ενεργού πολίτη σχετίζεται η «κοινωνία των πολιτών». 
Ο όρος δηλώνει όλες τις μορφές κοινωνικής δράσης ατόμων ή ομάδων οι οποίες δεν απορρέουν από το κράτος και δεν αναλαμβάνονται από αυτό. 

Η κοινωνία των πολιτών αποτελεί έναν δυναμικό κοινωνικό χώρο συμμετοχής, όπου ο κάθε πολίτης προσχωρεί με τη θέλησή του για να επιδιώξει τον κοινό στόχο.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Πιάσαμε δουλειά!


Κάνοντας πράξη τη θεωρία περάσαμε σε μια ακόμα βιωματική δράση η οποία θα έχει και συνέχεια μια που έχουμε μπει στην τελική ευθεία και η ομάδα μας με σύμμαχο της τον καιρό έχει σηκώσει ψηλά τα μανίκια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας πρέπει ο χώρος να είναι έτοιμος τον Μάιο για τη συναυλία που θα οργανώσουμε σε συνεργασία με το Χατζηδάκειο αλλά και για την ημέρα Κυκλοφοριακής Αγωγής σε συνεργασία με τον Πήγασο.

Την προηγούμενη εβδομάδα χωριστήκαμε σε ομάδες δράσης όπως :

Ομάδα καθαριότητας: Θα περνάει την ώρα που θα συμφωνείτε απο την οδό και θα φροντίζει να παραμένει καθαρή.
Ομάδας ενημέρωσης και περιπολίας: Θα αναλάβει να ενημερώνει με ενημερωτικά φυλλάδια τους περαστικούς για το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε καθώς επίσης θα μοιράζει σακουλάκια μια χρήσης προτρέποντας πολύ ευγενικά τους κηδεμόνες ζώων να τις χρησιμοποιούν καλλιεργώντας στάσεις και συνήθειες ως προς τις υποχρεώσεις τους.
Ομάδα καλλωπισμού: Θα ασχολείται με τα διακοσμητικά, τις πινακίδες και τα λουλούδια

Κάθε εβδομάδα τα μέλη των ομάδων θα αλλάζουν ώστε να περάσουν όλες οι ομάδες από όλα τα πόστα και οι μαθητές να ασχοληθούν με ΄όλους τους τομείς.
Την Κυριακή 03.Απριλίου είχαμε ραντεβού στις 6 το απόγευμα στην Οδό Ονείρων.
Σκοπός τγς συνάντησης ήταν να περιποιηθούμε όσο μπορούμε την περιοχή κόβοντας τα χόρτα που λιγο καιρό πριν είχε κόψει ο Δήμος αλλά ξαναθέριεψαν και να μαζέψουμε τυχόν σκουπίδια.
Είχαμε προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά αφού οργανώναμε μέρες πριν τη  δράση αυτή έτσι πανέτοιμοι με σακούλες σκουπιδιών , γάντια μιας χρήσεως και πολλά εργαλεία που πρόθυμα μας προμήθευσαν οι γονείς (οι οποίοι πέρασαν να μας δουν ) ξεκινήσαμε με πολύ μεράκι τη δουλειά μας και δεν καταλάβαμε πότε νύχτωσε!