Blog σχολικού χαρακτήρα με καινοτόμο δράση την έρευνα και δημιουργία των παρουσιάσεων αποκλειστικά από τους μαθητές της τάξης. Yπεύθυνη Εκπαιδευτικός
Ακάμπαλη Ελένη.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ - ΚΕΦ 22 - Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ - ΜΠΑΝΤΟΥ/ ΠΥΓΜΑΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Η Φωτεινή δημιούργησε μια εξαιρετική και σύντομη παρουσίαση για τους Τρεις Ιεράρχες ...ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ..


ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ from ΣΤ-1 (2012-2013 / 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης



Την τιμητική τους έχουν σήμερα 30 Ιανουαρίου οι τρεις Ιεράρχες, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να μένουν κλειστά για να τιμήσουν τους προστάτες των Γραμμάτων. Ποίοι ήταν όμως οι τρεις Ιεράρχες και γιατί τους τιμούμε;
Με τον όρο Τρεις Ιεράρχες, αναφερόμαστε συνοπτικά στους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό.

Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Βασίλειος ο Μέγας

Ο Άγιος Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας, υπήρξε επίσκοπος Καισαρείας και θεωρείται Πατέρας της Εκκλησίας και ένας εκ των μεγαλύτερων θεολόγων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η συμβολή του στην χριστιανική θεολογία θεωρείται κεφαλαιώδης ενώ σ΄αυτόν αποδίδεται και η «θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου». Ο Μέγας Βασίλειος σπούδασε στην Αθήνα και θεωρούσε πολύ σημαντική τη μελέτη των κλασσικών συγγραφέων και της ελληνικής φιλοσοφίας, φυσικά υπό το χριστιανικό πρίσμα. Η συμβολή του στην ανάπτυξη των γραμμάτων και της φιλανθρωπίας τον κατέστησαν μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Χριστιανικής παράδοσης.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Θεωρείται πως η γλώσσα του «έσταζε μέλι» καθώς υπήρξε ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη της φιλανθρωπίας. Μάλιστα τα ημερήσια συσσίτεια που οργάνωσε έτρεφαν 7.000 ανθρώπους!
Στον τομέα της φιλοσοφίας, μπορεί να απέρριπτε τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων περί Θεού ωστόσο δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τις εργαλειακές μεθόδους της φιλοσοφίας τους προκειμένου να αναπτύξει μια συστηματική θεολογία.
Στη ζωή του υπήρξε υπόδειγμα ασκητή ενώ δεν παρέλειπε να καταδικάζει εκείνους τους ιερείς που πλούτιζαν από την ιδιότητά τους. Ήταν τέτοια η σκληρή κριτική που ασκούσε στους Αυτοκράτορες, που τελικά η αυλή τον κυνήγησε και τον εξόρισε. Όμως η φήμη του τον ξεπέρασε αφού θεωρείται Άγιος από όλες σχεδόν τις χριστιανικές ομολογίες.
Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός

Γνωστός και με το προσωνύμιο «θεολόγος», ο Γρηγόριος υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα. Η επιρροή του στην Τριαδική θεολογία θεωρείται τόσο σημαντική που έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος». Τα περισσότερα από τα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους, ειδικά όσον αφορά τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Υπήρξε φίλος του Μεγάλου Βασιλείου καθώς και του αδελφού του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης.
Ήταν σφοδρός οπαδός των γραμμάτων και επιθυμούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ελληνόφωνων και λατινόφωνων θεολόγων της εποχής του. Εκτός από εξαιρετικός θεολόγος όμως, υπήρξε και πολύ καλός ποιητής, αφού έγραψε αρκετά ποίηματα με θεολογικά και ηθικά θέματα.


Πηγή: Ποιοί ήταν οι τρεις Ιεράρχες που γιορτάζουν σήμερα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/34423#ixzz2roMtfUvC

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

«Κ. Π. Καβάφης…αβέβαιες μνήμες» έκθεση της Μαρίας Στεφώση στο Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του.

Σήμερα η ΣΤ' τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε στο Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης την έκθεση της φωτογράφου Μαρίας Στεφώση με τίτλο «Κ. Π. Καβάφης…αβέβαιες μνήμες». 

Παρακολουθήσαμε τις στάσεις του ποιητή σε αγαπημένους του χώρους, από την παραλιακή λεωφόρο Κορνίς της Αλεξάνδρειας όπου διάβαινε μοναχικός και χαμένος στις σκέψεις του μέχρι την παραλιακή Μεγάλη Λέπτις , αρχαία πόλη της Λιβύης που ονομάζεται και "Ρώμη στην Αφρική" λόγω της ρυμοτομίας της και είναι η αρχαιότερη πόλη της Λιβύης. 
Ακολουθήσαμε την σκιά του στην Απάμεια της Συρίας που την έχτισε ο Αντίοχος ο Α' Σωτήρ προς τιμήν της μητέρας του Απάμας αλλά και στο Τivoli στην βίλα Adriana το καλοκαιρινό ανάκτορο του αυτοκράτορα Ανδριανού λίγο έξω από την Ρώμη με τον εξαίσιο Αλεξανδρινό κήπο.
Συναντήσαμε την πάντα παρούσα σκιά του στον Σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα και φυσικά στο σπίτι του στην οδό Λέψιους 10 στην Αλεξάνδρεια καθώς και στο ξενοδοχείο Metropole.
H σκιά του Κ.Π.Καβάφη πλανιόταν παντού στα μέρη που περπάτησε και αγάπησε..(εισαγωγή από τη δασκάλα της τάξης).



Η έκθεση πραγματοποιείται στον πολιτιστικό πολυχώρο της καπναποθήκης «Π», με αφορμή την συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή (1863 – 1933) και περιλαμβάνει εικαστικές φωτογραφίες.

Με αφετηρία τα ποιήματά του, η Μαρία Στέφωση περιπλανιέται στη μνήμη της πόλης, των ανθρώπων, των αισθήσεων. «Το concept της έκθεσης είναι εμπνευσμένο από το δοκίμιο του Ε. Μ. Φόρστερ για τον Καβάφη και την Αλεξάνδρεια του 1919 και από το ποίημα του Καβάφη «Εκόμισα εις την τέχνη».

Είναι τοπία, εικόνες της σύγχρονης Αλεξάνδρειας, των ελληνιστικών χρόνων, περιοχές από όπου πέρασε ο ποιητής ή συνδέονται έμμεσα μαζί του. Ρεαλιστικά και φανταστικά περιβάλλοντα όπου συνυπάρχουν με «τα μισοϊδωμένα πρόσωπα», μας λέει η επιμελήτρια της έκθεσης Αννα Χασανάκου.

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί πριν από μερικά χρόνια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Μαρίας Στέφωση στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Στη συνέχεια τις επεξεργάστηκε ψηφιακά κι ενέταξε σ’ αυτές την εικόνα του ποιητή, άλλοτε σε κυρίαρχη κι άλλοτε σε δευτερεύουσα θέση.
«Η καλλιτέχνις εμπνέεται από τον ποιητή, ταυτίζεται προσωπικά μαζί του και προσπαθεί να μπει στη δική του ψυχοσύνθεση. Υπάρχουν φωτογραφίες όπου επικεντρώνεται στη μνήμη του κι άλλες όπου δίνει μια πραγματική πληροφορία, όπως εκείνες που προέρχονται από το σπίτι του.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα παρουσιάστηκε δεκάλεπτο video art της Ιωάννας Σπηλιοπούλου «με εικόνες από την Αθήνα αυτή τη φορά, που «χτυπάν» στο υποσυνείδητο και παραπέμπουν σε αναμνήσεις».

Στην έκθεση συμμετέχει ο εικαστικός καλλιτέχνης trash-shadow-art Τριαντάφυλλος Βαίτσης, ο οποίος έχει δημιουργήσει στη σειρά faces-ΠΡΟΣΩΠΑ το πορτραίτο του Καβάφη.



Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο ΠΑΣΧΑΛΗ ΜΑΣΤΡΑΦΗ για την ευγένεια και την υπομονή  να μας ξεναγήσει και να λύσει κάθε απορία.

Εκόμισα εις την Τέχνην.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΕΝΟΤΗΤΑ Γ -ΚΕΦ 7 : Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ.- ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΣ / ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ/ ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ/ ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ









ΙΣΤΟΡΙΑ - ΕΝΟΤΗΤΑ Γ -ΚΕΦ.6 :Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ.- ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ/ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑΣ/ ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ / ΣΟΥΛΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΙΣΤΟΡΙΑ -ΕΝΟΤΗΤΑ 3- ΚΕΦ 5 : Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ -ΜΑΧΜΟΥΤ ΠΑΣΑΣ ΔΡΑΜΑΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ / ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3- ΚΕΦ 4- Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ / ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ- ΕΝΟΤΗΤΑ 3 -ΚΕΦ 3- Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ- ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΝΤΟΣ / ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΕΝΟΤΗΤΑ 3- ΚΕΦ 2: Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ/ΤΣΑΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α ' ΠΑΥΛΟΒΙΤΣ/ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ/Αλεξανδρος Υψηλαντης/ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ- ΕΝΟΤΗΤΑ 3 -ΚΕΦ 1- Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ/Παναγιώτης Σέκερης/Εμμανουηλ Ξανθος/Ρηγας Βελεστινλης /ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΦ/Νικολαος Σκουφας/ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ/ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ/Iωαννης Φαρμακης/Αλεξανδρος Υψηλαντης

"on">












Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 -2 / 39 ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΥΡΕΙΟ

3.  "39 Καφενεία και ένα κουρείο "

Το απόσπασμα του βιβλίου είναι από φωτογραφικό λεύκωμα της Τζέλη Χατζηδημητρίου με θέμα τα εναπομείναντα καφενεία της Λέσβου. Tα καφενεία και το κουρείο της μας φέρνουν τις μυρωδιές και τις γεύσεις τους, τα ενθυμήματα και τα χρώματα της απομόνωσης και της παρέας, τον θόρυβο και τους ψιθύρους της τελετουργίας και του ξεφαντώματος, την ευλάβεια και την ελευθερία που επιτρέπει το ούζο και ο κρασομεζές, συνοδευόμενα από καβγάδες κι εκμυστηρεύσεις, ή απλώς αναθυμίσεις και ρέμβη στην ανάπαυλα της μέρας. Λουσμένες σε ένα εξαγνιστικό φως, οι φωτογραφίες αυτές μας μεταδίδουν ατόφια την ατμόσφαιρα μιας απροσποίητης αυθεντικότητας, μυώντας μας σε χώρους που αργοπεθαίνουν, καθώς αλλάζουν, πλέον, ραγδαία οι κοινωνικές συμπεριφορές και οι νοοτροπίες που εξέφραζαν. Στο λεύκωμα περιέχονται κείμενα των Aλέκου Φασιανού, Γιώργου Xρονά, Γιώργου Nικολακάκη, Eυθύμιου Παπαταξιάρχη, Θανάση Παρασκευαΐδη και Φωτεινής Φραγκούλη.


Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2001
128 σελ.


39 καφενεία και ένα κουρείο








Στο κεφάλαιο αυτό συναντήσαμε τα παρακάτω γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα:








4. "Καλοκαίρι με δρεπάνι τσουγκράνα και αμίλητο νερό ".

-Πως γινόταν παλιά το αλώνισμα;




και πως γίνεται τώρα:

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 - Η ΖΩΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ -1. "Το σκιάχτρο"- Βούλα Αρβανιτίδη 2.Ολική καταστροφή στις καλλιέργειες



(Σημείωση από τη δασκάλα της τάξης: 
Παρατηρήσαμε ότι στην ενότητα 7 υπάρχει πληθώρα ύλης τόσο σε γραμματικά όσο και συντακτικά φαινόμενα  καθώς και πως σε κάθε κεφάλαιο υπάρχουν πολλά αντικείμενα έρευνας. Έτσι παρ' όλο που δεν ασχολούμαστε με το μαθησιακό αντικείμενο της Γλώσσας γιατί υπάρχουν καταπληκτικές εργασίες και παρουσιάσεις συναδέλφων που μας καλύπτουν, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε σε αυτή την ανάρτηση πολλά από  τα αξιόλογα ευρήματα μας).

1.  "Το σκιάχτρο"- Βούλα Αρβανιτίδη.



Κι αφού τα μάθαμε όλα αυτά και επεξεργαστήκαμε το ποίημα που μας μιλάει γι τη δύναμη της αγάπης, παρακολουθήσαμε αυτό το πολυβραβευμένο animation με τίτλο "Ο Θρύλος του Σκιάχτρου" το οποίο είχε προταθεί για Oscar το 2005.
Αξίζει να αφιερώσετε 10 λεπτά για να το δείτε στην τάξη:)






2.Ολική καταστροφή στις καλλιέργειες.

Στο κεφάλαιο αυτό μάθαμε πως να γράφουμε ένα άρθρο και να παρουσιάζουμε ένα συμβάν με αφαιρετικές προτάσεις  δηλαδή ευσύνοπτα και περιεκτικά :


Επίσης μάθαμε για τον σχηματισμό  της μετοχής παρακειμένου :


Μετοχή παθητικού παρακειμένου
Μάθαμε επίσης πως να μετατρέπουμε τις ονοματικές προτάσεις σε ρηματικές και το αντίστροφο :

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ- Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρις Λέσμορ

Ενα πολύ όμορφο και καλογυρισμένο animation για τον μαγικό κόσμο της Φιλαναγνωσίας.
Ευχαριστούμε την συνάδελφο  Σμαράγδα που μας το έστειλε.



Εμπνευσμένη από τον Μάγο του Οζ, τον τυφώνα Κατρίνα, τον κωμικό Buster Keaton και την αγάπη για τα βιβλία.
Είναι η 15λεπτη ταινία "The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore"

Όπως τονίζουν οι δημιουργοί, πρόκειται για "την ιστορία των ανθρώπων που αφοσοιώνουν τις ζωές του στα βιβλία και τα βιβλία τους το ανταποδίδουν". 
Η ταινία εξιστορεί το τι συνέβη στον ήρωα Μόρις Λέσμορ που μετά την επέλαση ενός τυφώνα βρίσκεται σε έναν φανταστικό κόσμο, όπου τα βιβλία έχουν ζωντανέψει και συμπαραστέκονται στους ανθρώπους.

Μια καταπληκτική ταινία 15 λεπτών που αναμιγνύει διάφορες κινηματογραφικές τεχνοτροπίες (μινιατούρες, κινούμενα σχέδια με τη χρήση υπολογιστών, 2D animation). Κέρδισε το Όσκαρ μικρού μήκους animation για το 2012. Η σχέση ανθρώπου και βιβλίου σε ένα πολύ όμορφο 15λεπτο βίντεο.
Το βιβλίο ζωντανεύει με τη δύναμη του ανθρώπου, τη δύναμη της φαντασίας.

Η αρχική ιδέα του Joyce ήταν να εκδοθεί ως βιβλίο. Όταν όμως το 2009 συνεργάστηκε με τον Oldenburg και ξεκίνησαν την εταιρία Μοοnbot, αποφάσισαν τη δημιουργία της ταινίας. Στο μεταξύ όμως κυκλοφόρησε το iPad της Apple, και έτσι τα "ιπτάμενα βιβλία" έγιναν και e-book.

Εταιρεία Παραγωγής: Μοοnbot Studios
Σενάριο: William Joyce
Σκηνοθεσία: William Joyce, Brandon Oldenburg

Ανάρτηση από την δασκάλα της τάξης.

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ: "OLIVER TWIST" CHARLES DICKENS

žΤην τελευταία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα στα πλαίσια του μαθήματος της Φιλαναγνωσίας και της Ευέλικτης είδαμε τη σειρά του BBC με τίτλο «ΟλιβερΤουίστ».



žΗ πασίγνωστη ιστορία του Ντίκενς παίρνει νεα πνοή απο την ταλαντούχα σεναριογράφο της Βρετανίας Sarah Phelps. Στην Σειρα του BBC Oliver Twist απο το πρώτο λεπτό νιώθεις την υποβλητική ατμόσφαιρα , την αίσθηση του κινδύνου, αλλά και την ένταση να σε κατακλύζουν.... Μια βροχερή , χειμωνιάτικη νύχτα σε ενα άθλιο και υγρό δωμάτιο γεννιέται ο Oliver. Η φτώχεια και η δυστυχία τον στιγματίζουν. Μεγαλώνοντας σε ενα πτωχοκομείο και βλέποντας τα παιδιά να υποφέρουν απο την σκληρότητα και την απάνθρωπη συμπεριφορά των δασκάλων τους, αποφασίζει οτι θέλει κατι παραπάνω και φεύγει για το Λονδίνο...(αναδημοσίευση).

Ο Εμρέ παρακάτω περιγράφει με λίγα λόγια όσα είδε:


Mια περίληψη για την ταινία "ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ" from ΣΤ-1 (2012-2013 / 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης

Η Φωτεινή μας παρουσιάζει τη Βιογραφία του συγγραφέα η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα: